Spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile.

Tecservinet

Spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile.

Spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile.

Hepatita înseamnă într-adevăr un ficat inflamat. Toți virusurile hepatitei pot face acest lucru, deși virusurile în sine nu au legătură. „Singurul lucru pe care virușii îl au în comun este că afectează ficatul”, spune David Bernstein, MD, șef de hepatologie la Northwell Health din Manhasset, New York. „Este ca și cum ai spune că ai o anvelopă plată. Există o mulțime de moduri diferite în care puteți obține o anvelopă plată, care sunt toate separate și distincte. ” Diferitele virusuri ale hepatitei se transmit diferit și provoacă diferite tipuri de boli. Hepatita A, B și C sunt cele mai frecvente cauze ale inflamației hepatice; D și E sunt relativ neobișnuite. Între timp, hepatitele B și C necontrolate pot duce la ciroză hepatică și chiar cancer la ficat. Iată un ghid pentru supa alfabetică a virusurilor hepatitei, modul în care le puteți recunoaște și modul în care puteți rămâne în siguranță. LEGATE DE: 8 lucruri pe care nu le știați despre hepatită Hepatita A este o cauză obișnuită de intoxicație alimentară. De obicei, este trecut prin alimente sau apă care este cumva contaminată cu fecale, deși uneori poate fi transmisă și prin sex. „Tinde să se autolimiteze”, spune dr. Bernstein. „Nu devine niciodată o boală cronică și marea majoritate a oamenilor nici măcar nu știu că sunt expuși”. Dacă aveți simptome, acestea pot include febră de grad scăzut, senzație generală de rău, greață, dureri abdominale, diaree și îngălbenirea pielii sau a ochilor, numită icter (care este frecvent în cazul hepatitei).

Majoritatea oamenilor recuperează complet hepatita A într-o perioadă scurtă de timp – și au bonusul suplimentar de a deveni imuni la viitoarele încurcături cu virusul. (Din când în când, o a doua criză a bolii va apărea câteva luni mai târziu, înainte ca persoana să devină mai bună pentru totdeauna.) Nu există tratament pentru hepatita A, dar există un vaccin eficient care să o prevină, ceea ce, spune dr. Bernstein. , toată lumea ar trebui să ajungă, mai ales dacă mergeți în străinătate în zone cu salubritate slabă. Alte precauții? Spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile, spălați-vă mâinile. LEGATE DE: 5 fapte surprinzătoare despre ficatul tău Spre deosebire de hepatita A, al doilea virus din alfabetul hepatitei poate provoca boli cronice severe, care duc uneori la ciroză hepatică și cancer hepatic. Se răspândește prin fluide corporale precum sânge, material seminal, urină și salivă. Modurile obișnuite de transmitere includ transfuzii, ace murdare (de la utilizarea medicamentelor IV sau chiar tatuaje necurate sau ace perforante) și de la mamă la copil. Cel mai rece, poate supraviețui zile întregi cu obiecte precum periuțele de dinți și aparatele de ras, motiv pentru care este o idee proastă să le împărtășești.comentarii despre potencialex „Hepatita B poate provoca boli acute, ceea ce înseamnă că te îmbolnăvești la fel ca hepatita A”, spune dr. Bernstein. „Nouăzeci și opt până la 99% dintre persoanele care o primesc atunci când sunt adolescente sau mai în vârstă trec peste asta, dar 1 până la 2% vor dezvolta boli cronice”. Acestea sunt cazurile care pot duce la insuficiență hepatică. Hepatita B poate, de asemenea, să stea în corpul dumneavoastră fără simptome de ani de zile.

Există totuși o modalitate ușoară de a preveni toate acestea: luați vaccinul, care face acum parte din programul obișnuit al vaccinurilor pentru copii. LEGATE DE: 12 simptome ale hepatitei C pe care ar trebui să le știe toată lumea despre hepatita C nu are vaccin, dar are un remediu, care este considerat unul dintre progresele medicale majore din ultimele decenii. Există diferite subtipuri ale virusului hepatitei C, dar toate sunt transmise în același mod, prin contact sânge-sânge – cel mai frecvent în SUA prin ace comune. Până la 85% dintre persoanele care contractă hepatita C ajung să aibă infecție cronică și riscă să apară cancer hepatic și ciroză, chiar dacă s-ar putea să nu existe simptome timp de decenii. Alături de hepatita B, hepatita C se numără printre cele mai frecvente cauze ale cirozei și cancerului hepatic. Celelalte cazuri de hepatită C sunt acute, ceea ce înseamnă că trec singure în câteva săptămâni. Diferitele subtipuri de hepatită C erau critice pentru a determina ce tip de tratament ați primi, dar nu mai mult. „Obișnuiam să bazăm terapia pe genotipul specific”, spune dr.

Bernstein. „Acum, terapiile funcționează pentru toate genotipurile.” ÎN LEGĂTURĂ: Cum obțineți hepatita C? Hepatita D este neobișnuită prin faptul că nu o puteți contracta de la sine. Mai întâi trebuie să aveți hepatită B. „Puteți să o luați în același timp sau după ce ați avut deja hepatită B”, spune dr. Bernstein. De obicei, dispare rapid de la sine, adaugă el, dar dubla infecție cu B și D poate, de asemenea, să agraveze boala unei persoane. Hepatita D se răspândește la fel ca B – prin fluide corporale – și provoacă multe dintre aceleași simptome. Vestea bună este că vaccinul împotriva hepatitei B vă va proteja și împotriva D. RELATATE: 7 vedete care trăiesc cu hepatita C Hepatita E este foarte asemănătoare cu A. „Este un altul dintre acestea care poate provoca hepatită acută, dar nu și boli cronice”. spune doctorul Bernstein. De obicei se transmite prin apă potabilă contaminată. De asemenea, virusului hepatitei E îi place să infecteze femeile însărcinate în al treilea trimestru, ceea ce poate fi periculos pentru copil. „Vedem o creștere a hepatitei E în SUA din motive neclare”, a spus dr.

Spune Bernstein. „Este extraordinar de obișnuit atunci când mergi în Mexic, India sau Pakistan”, adaugă el. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să nu călătoriți în locuri unde hepatita E este frecventă dacă sunteți gravidă. Hepatita E se îmbunătățește de obicei singură în decurs de patru până la șase săptămâni. Puteți preveni contractarea hepatitei E cu o igienă bună a mâinilor. Pentru ca articolele noastre de top să fie livrate în căsuța de e-mail, înscrieți-vă la buletinul informativ Healthy Living «» https://www.health.com/condition/menopause/menopause-weight-gain200OK Dacă nu ați experimentat niciodată groaza care este acneea hormonală sau atacuri de furie în acea perioadă a lunii, știți că, ca femeie, hormonii vă pot afecta foarte mult – și asta sună mai ales după ce ați ajuns la menopauză. În timp ce, da, menopauza nu este deloc rea (salut, nu mai trebuie să cheltuiți bani pe tampoane sau să vă amintiți controlul nașterilor), efectele secundare, cum ar fi bufeurile și schimbările de dispoziție, nu sunt tocmai o dezvoltare binevenită. Un alt efect secundar nu atât de grozav? Creștere în greutate. Așa este, dacă treci prin schimbare, poți face corpul să aducă câteva kilograme în plus – dar de ce și există vreo modalitate de a te asigura că păstrezi o greutate cu care te simți confortabil odată ce ai lovit menopauza? Sănătatea a vorbit cu experții pentru a afla ce trebuie să știți despre creșterea în greutate a menopauzei și care modificări ale dietei vă pot aduce beneficii în această fază de tranziție. LEGATE DE: 5 lucruri pe care trebuie să le știți despre menopauză Din punct de vedere tehnic, menopauza este un moment important, marcând 12 luni de la ultima perioadă. Așadar, atunci când oamenii spun că „trec prin menopauză”, „asta înseamnă că încă nu au lovit menopauza – de fapt se confruntă cu perimenopauză sau până la menopauză.

Asta înseamnă, de asemenea, că femeile se confruntă cu majoritatea simptomelor lor (din nou, bufeuri, schimbări de dispoziție etc.) în timpul perimenopauzei, care poate dura, în medie, patru ani. (Amintiți-vă: este posibil să aveți perioade neregulate în acest timp.) Margaret Nachtigall, MD, medic ginecolog la NYU Langone, spune Health că scăderea nivelului de estrogen joacă un rol. „„ [Nivelul tău] de estrogen este scăzut până la aproape nimic ”„ odată ce ai lovit menopauza, spune ea. Și există unele cercetări pentru a susține acest lucru: potrivit unei revizuiri din 2014 în revista BioMed Research International, o scădere a estrogenului a fost legată de un metabolism mai puțin activ. Cu toate acestea, modificările stilului de viață (și îmbătrânirea în general) pot provoca, de asemenea, creșterea în greutate în timpul menopauzei, sugerează Julian Peskin, MD, medic ginecolog la Cleveland Clinic. Societatea nord-americană pentru menopauză (NAMS) este un ecou al acestui sentiment, adăugând că masa corporală slabă scade odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce grăsimea corporală se acumulează de-a lungul maturității. Din această cauză, dr. Nachtigall spune că, dacă vă mențineți obiceiurile pe care le aveați înainte de a atinge menopauza, probabil că veți observa o schimbare a corpului.

Creșterea în greutate deoparte, menopauza poate determina și corpul unei femei să-i redistribuie grăsimea, spune dr. Peskin. „Această distribuție [grasă] se schimbă. De aceea, femeile tind să se îngrașe în jurul burții ”, spune el. Potrivit NAMS, această tranziție de la o formă de pară la o formă de măr este asociată cu o cantitate crescută de grăsime în jurul abdomenului în timpul apariției menopauzei. Trebuie făcute mai multe cercetări pentru a afla exact de ce este acest lucru, spune societatea. LEGATE: Poți rămâne gravidă după menopauză? Răspunsul vă poate surprinde Dacă câteva kilograme în plus din cauza menopauzei vă fac să vă simțiți inconfortabil, respectarea câtorva reguli simple vă poate menține în formă, spune Keri Gans, RDN, un nutriționist din New York.

Amintiți-vă, totuși: Puține sfaturi de dietă și exerciții fizice sunt unice și toate acestea nu fac excepție de la această regulă. Ceea ce funcționează pentru majoritatea femeilor s-ar putea să nu funcționeze pentru dvs. și, dacă vă luptați să vă mențineți greutatea după menopauză, vă recomandăm să discutați cu un nutriționist despre cele mai bune opțiuni pentru obiectivele dvs. „Pe măsură ce [femeile] îmbătrânesc, încep să piardă masa musculară. Nu ard atâtea calorii pe cât le-ar putea avea înainte ”, spune Gans. Este important să vă asigurați că primiți suficiente proteine ​​după ce ați ajuns la menopauză, deoarece proteinele vă ajută să mențineți masa musculară. Ce înseamnă acest lucru pentru viața ta de zi cu zi? „Asigurându-vă că aveți proteine ​​adecvate în dieta dvs. la fiecare masă”, spune Gans. Asta înseamnă, de asemenea, adăugarea a câteva zile de antrenament cu greutăți și la antrenamentele dvs., pe lângă exercițiile cardio preferate.

Deoarece nu arzi la fel de multe calorii ca înainte, poți începe să reduci caloriile în plus, acolo unde consideri că este potrivit. Nu este vorba de a fi drastic, ci de a fi conștient. Reducerea caloriilor pentru dvs., de exemplu, ar putea însemna eliminarea celui de-al doilea pahar de vin în fiecare noapte sau înlocuirea unei gustări în fiecare zi cu fructe sau legume cu conținut scăzut de calorii. „Încă simt că o femeie poate mânca orice mâncare îi place să mănânce. Dar fii atent ”, spune Gans. Dacă faceți cardio trei zile pe săptămână, încercați să adăugați o sesiune de antrenament de forță sau de ridicare a greutăților la mixul săptămânal – nu doar pentru a vă ajuta să vă pompați mușchii, ci pentru a adăuga câteva minute de ardere a caloriilor în programul dvs. „Pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să dorești să adaugi o zi suplimentară [de antrenament] dacă poți, dacă găsești timpul”, spune Gans. „Fii puțin mai activ. Cu siguranță, odată ce ați ajuns la menopauză, trebuie să fiți atenți. Îl face mai greu, dar nu înseamnă că ar trebui să renunțăm «. Pentru a primi mai multe povești nutriționale livrate în căsuța de e-mail, înscrieți-vă la buletinul informativ Balanced Bites «» https://www.health.com/condition/multiple-sclerosis/multiple-sclerosis-real-people-stories-2016200OK Nota editorului (ianuarie 27, 2016): Jamie-Lynn Sigler a apărut în emisiunea Today din această dimineață și a vorbit despre marele sentiment de ușurare pe care l-a experimentat după ce a dezvăluit că are MS. Jamie-Lynn Sigler deschide în cele din urmă o luptă privată cu care s-a confruntat în ultimii 15 ani, trăind cu scleroză multiplă. Într-un nou interviu cu People, actrița Sopranos a explicat că nu era pregătită să vorbească despre starea ei până acum: «» Ai crede că, după toți acești ani, cineva ar fi stabilit cu așa ceva, dar este încă greu să acceptați. «» Scleroza multiplă (SM) este o boală în care sistemul imunitar al corpului atacă mielina, teaca de protecție din jurul celulelor nervoase care ajută la trimiterea de mesaje către creier și alte părți ale corpului. Semnele frecvente ale bolii includ probleme de mers și menținerea echilibrului, oboseală, senzații de amorțeală sau furnicături și probleme de vedere. Dar, în funcție de nervii afectați și de nivelul de afectare, simptomele pot varia foarte mult de la persoană la persoană și pot să nu apară imediat sau să progreseze constant.

Sigler, în vârstă de 34 de ani, a declarat revistei că a fost diagnosticată inițial la vârsta de 20 de ani și că nu a prezentat simptome «» de ceva timp. » boala. «» Nu pot merge o perioadă lungă de timp fără să mă odihnesc. Nu pot fugi «, a spus ea. «» Scări? Le pot face, dar nu sunt cele mai ușoare. Când merg, trebuie să mă gândesc la fiecare pas, care este enervant și frustrant. «» Deoarece nu există două cazuri la fel și MS poate fi atât de dificil de înțeles, am contactat mai mulți indivizi care trăiesc cu boala, și i-a întrebat ce doresc să știe alte persoane despre asta. Iată poveștile lor. LEGATE DE: 4 vedete cu scleroză multiplă A fost o tranziție „„ ciudată ”„ de la îngrijitor la pacient pentru Freeman, care spune că a reușit să găsească o modalitate de a juca ambele roluri în cei șase ani de la diagnosticarea ei: „„ M-am schimbat drastic dieta mea, am încercat să reduc stresul cât mai mult posibil și am învățat că trebuie să spun „nu” uneori pentru a rămâne sănătos. ”„ Un lucru care a surprins-o este modul în care oamenii tind să se gândească la pacienții cu SM în doi moduri: „„ Fie invaliditate completă și totală, fie o persoană perfect normală cu o boală minoră ”, spune Freeman, care acum scrie bloguri pentru Asociația Sclerozei Multiple din America (MSAA). Realitatea este că unii oameni pot deveni grav dezactivați în timpul aparițiilor, dar rămân relativ funcționale în alte momente, explică ea. Totuși, frica de viitor este ceva ce le împărtășesc cu toții, spune ea: „„ Este de neevitat cu o boală incurabilă. ”„ Pentru a scăpa de îngrijorare, încearcă să trăiască după mantra. Ar putea fi întotdeauna mai rău. „„ Există întotdeauna ceva de care trebuie să fii recunoscător ”,„ spune ea, „„ oricât de mic ar fi. ”„ „Nu sunt în negare”, spune Sagaser, care a fost diagnosticat la 13 noiembrie 2007, de ziua tatălui ei. . «» Dar, în general, MS nu mi-a furat funcția și mă simt plin de speranță din cauza asta. «» La momentul diagnosticului, ea era căsătorită cu soțul ei de opt ani, dintre care doi au petrecut încercând să a rămâne însărcinată. «» Neurologul comunității care m-a diagnosticat a vrut să încep imediat o terapie medicamentoasă care modifică boala, dar nu aveam de gând să renunț la planurile noastre de a avea o familie. «» Acum, mama a doi copii, Sagaser a fost același medicament care modifică boala timp de cinci ani și jumătate și nu a trecut printr-o recidivă clinică. „„ Experimentez neuropatie în mâini și picioare, oboseală, probleme de amintire a cuvintelor și, uneori, pierderea memoriei pe termen lung ”, spune ea. «» Dar consider oamenii care par să aibă o formă mai virulentă a bolii și a căror sănătate pare să scadă mai rapid și mai vizibil decât a mea și sunt recunoscător că picioarele mele funcționează, brațele funcționează, mâinile funcționează. iar facultățile mele mentale sunt intacte. «» LEGATE: Ai putea avea MS? 16 Simptome ale sclerozei multiple Aivazoglou își amintește când zilele ei erau petrecute la sala de antrenament clienților fără scaun cu rotile, fără bretele pentru picioare. Acum, cu puțină mobilitate în partea stângă a corpului ei, are nevoie de ajutor de la un ajutor și mama ei să mănânce, să se spele, să-și coafeze părul și multe altele. «» Deși sunt foarte norocos să le am, e de rahat » „recunoaște ea.

Deși a încercat multe medicamente care nu au reușit, Aivazoglou continuă să experimenteze diferite opțiuni. În plus față de medicamentele care modifică boala, ea ia o pastilă de dormit și folosește marijuana medicală pentru a preveni spasmele musculare în timpul nopții. Dar cea mai mare provocare a ei, spune ea, se împacă cu inversarea rolurilor pe care a experimentat-o ​​alături de fiica ei, care are acum 10 ani. „„ Vreau să mă pot conduce pe fiica mea la dans, să o văd în timp ce face o mișcare de gimnastică ”, spune Aivazoglou. „În schimb, fiica mea mă ajută să aibă grijă de mine, sunând la 911 când cad.” „Primele semne de oboseală și amorțeală în urmă cu opt ani nu au fost fazele Pradei. „„ M-am gândit doar de fiecare dată când sunt epuizată că mă lupt cu o răceală, stresată sau muncesc din greu și că trebuie să mă odihnesc ”, spune ea. „„ Am presupus că totul va fi bine și chiar am alergat o cursă de 12K cu oboseală și un corp amorțit. ”„ În dimineața absolvirii fiului ei, Prada a văzut în cele din urmă un specialist. «» Neurologul a acționat ca și cum nu ar fi fost mare lucru să-mi spună că am MS, mi-a dat informații despre patru medicamente care modifică boala pentru a le examina pentru a decide pe care să le iau, mi-a sugerat să mă înscriu la Bike MS și mi-a dat [o ] carte «,» își amintește ea. „„ Am rămas uimit. ”„ Astăzi oboseala ei este aproape constantă. „„ Îmi monitorizez cu sârguință nivelul de energie și îl iau în serios când scade până la punctul de a simți că viața obișnuită este ca și cum ai încerca să mergi prin apă. ”„ Noua ei atitudine nu este „„ lupta ”„ sau „„ lupta «» cu boala. „„ Acest [limbaj] nu a rezonat niciodată cu mine ”, spune Prada, care blogează și pentru MSAA. «» Lupta constantă mi s-a părut epuizantă când mă confruntam deja cu oboseală extremă.